Μαύροι κύκλοι ματιών: Θεραπεία με βάση την αιτία

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι μετά από αϋπνία ή στο τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας διαγράφονται κάτω από τα μάτια μας μαύροι κύκλοι ή πιο σωστά σκουρόχρωμα ημικύκλια. Συνήθως εξαφανίζονται μετά από έναν καλό ύπνο ή την απαιτούμενη ξεκούραση. Όχι όμως σε όλους. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μόνιμα σκουρόχρωμα ημικύκλια κάτω από τα μάτια τους. Για κάποιους είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό τους, για άλλους σήμα κατατεθέν αλλά και για αρκετούς αισθητικά εξαιρετικά ενοχλητικοί, μιας και προσδίδουν στο πρόσωπο μια κουρασμένη όψη. Τι είναι όμως αυτοί οι μαύροι κύκλοι; Φαίνεται ότι αυτά τα σκουρόχρωμα ημικύκλια οφείλονται σε δομικές ιδιαιτερότητες ή χρώση του δέρματος της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Οι αιτίες των μαύρων κύκλων

Σύμφωνα με τον δερματολόγο κ. Ανδρέα Μερκουρέα υπάρχουν 4 τύποι μαύρων κύκλων ανάλογα με την αιτία:

  • Ανατομική: σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει ήδη από την παιδική ηλικία μια δερματική πτυχή από τον έσω κανθό του ματιού έως το ζυγωματικό (πτυχή Dennie Morgan) ή σχηματίζεται μια παρεμφερής πτυχή προϊούσης της ηλικίας. Η πτυχή δημιουργεί μια ημικυκλική σκίαση κάτω από τα μάτια.
  • Αγγειακή: η ύπαρξη πολύ λεπτού δέρματος σε συνδυασμό με ένα έντονο αγγειακό δίκτυο κάτω από τα βλέφαρα οδηγεί σε κάποιους ανθρώπους σε μια ιώδη απόχρωση της περιοχής κάτω από τα μάτια.
  • Υπερμελάγχρωση: φλεγμονές του δέρματος των βλεφάρων (αλλεργίες, εκζέματα κλπ.) σε συνδυασμό με την καθημερινή ηλιοέκθεση μπορούν να οδηγήσουν συνήθως σε ανθρώπους με σκούρο χρώμα δέρματος στην αντιδραστική εναπόθεση χρωστικής (μελανίνη) στο δερμα κάτω ή και γύρω από τα μάτια.
  • Μικτή: συνδυασμός δύο ή και των τριων παραπάνω αιτιών.

Αντιμετώπιση

Η πιο εύκολη αντιμετώπιση έγκειται στην χρήση καλυπτικού make up (concealer). Επίσης η χρήση συγκεκριμένων δερμοκαλλυντικών με συσφικτικές, αγγειοσυσπαστικές ή λευκαντικές ιδιότητες μπορεί να προσφέρει μια κάποια καλυτέρευση. Για όποιον όμως αποζητά μια μόνιμη θεραπεία η σύγχρονη αισθητική δερματολογία προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις.

Θεραπεία με βάση την αιτία

Ο ειδικός στην αισθητική ιατρική κ. Μερκουρέας συνιστά εξατομικευμένη θεραπεία με βάση την αιτία των μαύρων κύκλων. Τα ανατομικά ελλείματα που σχηματίζουν την πτυχή και συνεπώς την σκίαση κάτω από τα μάτια αντιμετωπίζονται επιτυχώς με έγχυση υαλουρονικού οξέος. Με χρήση της σύγχρονης τεχνικής της μικροκάνουλας η πτυχή του υποβλεφάριου δέρματος εξαφανίζεται χωρίς κάποιο τραυματισμό ή μελανιά στην περιοχή των ματιών. Μαζί της εξαφανίζεται και η σκίαση των μαύρων κύκλων.

Η ιώδης χρώση αγγειακής αιτιολογίας αντιμετωπίζεται εξαιρετικά με έγχυση PRP (platelet rich plasma). Η έγχυση γίνεται και πάλι με την τεχνική της μικροκάνουλας προς αποφυγη τραυματισμών και η ιώδης χρώση εξαφανίζεται μετά από 1-2 συνεδρίες.

Η υπερμελάγχρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια θεραπεύεται με χρήση χημικού Peeling σε συνδυασμό με καθημερινή ηλιοπροστασία της περιοχής. Η θεραπεία απαιτεί 3-4 συνεδρίες σε διάστημα έξι μηνών και γίνεται την χειμερινή περίοδο.

Τέλος οι μικτοί μαύροι κύκλοι αντιμετωπίζονται στα χέρια έμπειρων ειδικών με συνδυασμό των ανωτέρω μεθόδων.

Στα σύγχρονα δερματολογικά ιατρεία της Beauty med προσφέρουμε όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα κιόλας!