Αλλαγή μιας ελιάς: Ο ρόλος της χαρτογράφησης σπίλων

Άλλαξε μια ελιά μου, τι να κάνω;

Όλοι έχουμε ελιές στο δέρμα μας. Ή αλλιώς σπίλους, όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτών των καφέ ή μαύρων σημαδιών που παρατηρούμε στο σώμα μας. Ο αριθμός των ελιών είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει να κάνει τόσο με γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες (για παράδειγμα οι περιοχές του δέρματος με χρόνια ηλιοέκθεση εμφανίζουν περισσότερες ελιές σε σχέση με τις πιο ηλιοπροστατευμένες). Κάποιες φορές θα τύχει να παρατηρήσουμε μια αλλαγή σε κάποια από τις ελιές μας, είτε στο χρώμα, είτε στο σχήμα ή και στο μέγεθος. Εκεί κάπου αρχίζει μια ανασφάλεια, είναι πλέον γνωστό ότι μια αλλαγή σε μια ελιά θα μπορούσε να είναι σημάδι του καρκίνου του δέρματος. Τι να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;

Η γνώμη του ειδικού

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος – δερματοχειρουργός Ανδρέας Μερκουρέας η αλλαγή ενός σπίλου δεν είναι απαραίτητα σημείο κακοήθειας. Υπάρχουν αλλαγές που είναι πλήρως φυσιολογικές, όπως η αύξηση σε μέγεθος των χοριακών σπίλων (κρεατοελιές) προϊούσης της ηλικίας ή η χρωματική αλλαγή των σπίλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητη η γνώμη του ειδικού. Ο δερματολόγος εξετάζει τον σπίλο με την αλλαγή κατ’ αρχήν κλινικά σύμφωνα με τον κανόνα ABCD. Αξιολογούνται δηλαδή πιθανή ασυμμετρία (Asymmetry), ακανόνιστα όρια του σπίλου (Border irregularity), το χρώμα (Color) και αν το μέγεθος ξεπερνά τα 6mm (Diameter > 6mm). Η εξέταση εκλογής όμως είναι η δερματοσκόπηση. Ο σπίλος εξετάζεται με ειδικό φακό (δερματοσκόπιο) που επιτρέπει στον σωστά εκπαιδευμένο δερματολόγο μια τρισδιάστατη απεικόνηση του σπίλου. Το πόρισμα της εξέτασης θα κατατάξει τον σπίλο ως χαμηλής, μέτριας ή υψηλής επικινδυνότητας για κακοήθεια και αναλόγως θα εξατομικευθεί η θεραπευτική σύσταση. Σπίλοι χαμηλής επικινδυνότητας παρακολουθούνται σε εξάμηνη ή ετήσια βάση, μέτριας επικινδυνότητας παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή αφαιρούνται δερματοχειρουργικά και τέλος οι high risk σπίλοι αφαιρούνται άμεσα δερματοχειρουργικά.

Ετήσια χαρτογράφηση σπίλων: η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Όπως σε όλα τα θέματα υγείας, το σημαντικότερο όπλο ενάντια στον καρκίνο του δέρματος είναι η πρόληψη. Όπως τονίζει ο κ. Μερκουρέας, το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο αλλά και ευκολότερα εξεταζόμενο όργανο του σώματός μας. Κάθε αλλαγή μπορεί να γίνει εύκολα και έγκαιρα αντιληπτή μέσω ετήσιας χαρτογράφησης σπίλων. Ήδη χώρες με προηγμένα κοινωνικά συστήματα υγείας συστήνουν και καλύπτουν την ετήσια χαρτογράφηση σπίλων από 18 ετών και άνω στα πλαίσια του ετήσιου check up. Στα δερματολογικά ιατρεία της Beauty med παρέχεται ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα διεθνών προδιαγραφών. Τα αποτελέσματα (εικόνες) της εξέτασης αποθηκεύονται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενή και είναι πάντα διαθέσιμα για σύγκριση ή ψηφιακή παρακολούθηση των σπίλων. Οι εικόνες είναι επίσης διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και για το προσωπικό αρχείο κάθε ασθενή. Ακόμα σε περίπτωση κακοήθειας αναλαμβάνουμε ως εξειδικευμένο δερματοχειρουργικό – δερματοογκολογικό κέντρο την άμεση δερματοχειρουργική θεραπεία και δερματοογκολογική παρακολούθηση κάθε καρκίνου του δέρματος. Επειδή “κάλλιο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν” (Ιπποκράτης) κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για χαρτογράφηση σπίλων!