Τριχοθυλάκια: οι ακούραστες μονάδες παραγωγής
Όπως σε όλα τα θηλαστικά έτσι και στον άνθρωπο συντελείται περιοδική ανανέωση του καλυπτικού τριχώματος. Το ανθρώπινο δέρμα διαθέτει ποικίλο από άνθρωπο σε άνθρωπο αριθμό τριχοθυλακίων, τις μικρές μονάδες παραγωγής των τριχών. Μόνο το τριχωτό της κεφαλής φέρει 100.000 έως και 150.000 τριχοθυλάκια. Ο κύκλος ζωής κάθε τρίχας είναι περιοδικό φαινόμενο που διαρκεί 2-7 χρόνια και διακρίνεται από τη φάση ανάπτυξης (αναγενή), φάση μετάβασης (καταγενή) και φάση ηρεμίας (τελογενή). Στο τέλος κάθε κύκλου η τρίχα πέφτει, ενώ ήδη στο τριχοθυλάκιο έχει ξεκινήσει η παραγωγή της νέας τρίχας. Υπό αυτή την έννοια η τριχόπτωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Πότε μιλάμε όμως για παθολογική τριχόπτωση;
Πότε μιλάμε για τριχόπτωση;
Ο δερματολόγος της Beauty med, Ανδρέας Μερκουρέας ξεκαθαρίζει: η απώλεια έως και 100 τρίχες την ημέρα θεωρείται φυσιολογική τριχόπτωση και δεν χρειάζεται κάποια διερεύνηση. Σε περιόδους μάλιστα που συντελείται εντονότερα η διαδικασία της φυσιολογικής ανανέωσης των τριχών μας, όπως το φθινόπωρο, η απώλεια ως και 150 τριχών μετά το λούσιμο και το χτένισμα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εποχική τριχόπτωση, είναι πλήρως φυσιολογικό και επανέρχεται εντός λίγων εβδομάδων. Η καθημερινή όμως απώλεια άνω των 100 τριχών για πάνω από μία εβδομάδα συνιστά σύμπτωμα παθολογικής τριχόπτωσης. Αλλά ποια μπορεί να είναι η αιτία της τριχόπτωσης;
Οι πολυπαραγοντικές αιτίες της τριχόπτωσης
Όπως μας εξηγεί ο κ. Μερκουρέας οι πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης είναι πολλές και συχνά συνυπάρχουν ταυτόχρονα παραπάνω από μία. Τα μαλλιά όπως και τα νύχια μας είναι τα “ακροτελεύτια” και συνάμα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας και για αυτό είναι τα πρώτα που αντιδρούν ορατά σε κάθε μεταβολή που περνά ο οργανισμός μας. Αιτίες τριχόπτωσης λοιπόν μπορεί να είναι:
- Παθολογικά νοσήματα: έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών, αναιμία, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικά νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής, παθήσεις της τρίχας αλλά και μεταφλεγμονώδης αντίδραση μετά από λοίμωξη με COVID-19 (post COVID τριχόπτωση).
- Ορμονικές μεταβολές: καταστάσεις όπως η κύηση, ο θηλασμός, ορμονοθεραπείες κλπ.
- Γονιδιακή προδιάθεση: η ανδρογενετική αλωπεκία του άνδρα αλλά και της γυναίκας είναι ένας συνδυασμός γενετικών και ορμονικών παραγόντων που συνήθως υπάρχει σε περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας.
- Ελλιπής διατροφή: ακραίες δίαιτες, μη ισορροπημένες χορτοφαγικές δίαιτες, διατροφή με junk food κλπ.
- Εξωτερικοί παράγοντες: συχνό λούσιμο ή ίσιωμα, χρήση βαφών ή οξυζενέ, σφιχτός κότσος (τριχόπτωση από έλξη) κλπ.
- Φάρμακα: χημειοθεραπευτικά, αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α.
- Στρες: συχνά σε συνδυασμό με κάποια από τις παραπάνω αιτίες
Ο ρόλος του δερματολόγου
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό λόγω της πολυπαραγοντικής αιτιολογίας της τριχόπτωσης, η δερματολογική εξέταση ξεκινά με την λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού συμπεριλαμβανομένης και τυχόν φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Στη συνέχεια ο δερματολόγος προχωρά στην κλινική εξέταση και τριχοσκόπηση τόσο των τριχοθυλακίων όσο και των τριχών. Στα σύγχρονα δερματολογικά ιατρεία της Beauty med παρέχουμε τη δυνατότητα ψηφιακής τριχοσκόπησης με αποθήκευση των εικόνων για σύγκριση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως τριχοριζόγραμμα ή / και αιματολογικές εξετάσεις. Η θεραπεία οφείλει να εξατομικεύεται με βάση τη διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης. Θεραπείες κατά της τριχόπτωσης ανάλογα με την αιτία μπορούν να είναι: φαρμακευτική (σαμπουάν, λοσιόν ή από του στόματος αγωγή), αυτόλογη ή ετερόλογη μεσοθεραπεία ή/και μεταμόσχευση μαλλιών. Ο δερματολόγος κ. Μερκουρέας τονίζει ότι ιδίως η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα του ασθενούς (PRP, platelet rich plasma) αποτελεί ένα επαναστατικό όπλο στην αντιμετώπιση των περισσότερων τύπων τριχόπτωσης. Πλήθος κλινικών μελετών έχει καταδείξει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα αυτής της μεθόδου έναντι των περισσότερων αιτιών της τριχόπτωσης. Η διαδικασία ξεκινά με απλή αιμοληψία 5ml αίματος του ασθενούς. Στη συνέχεια το αίμα φυγοκεντρείται σύμφωνα με εξειδικευμένο πρωτόκολλο, ώστε να διαχωριστεί το πλάσμα από τα έμορφα συστατικά του αίματος. Τελικά το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma), βιταμίνες, αυξητικούς και αναγεννητικούς παράγοντες είναι το πολύτιμο υλικό που εγχύεται κάτω από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Η δράση του PRP ξεκινά άμεσα αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά σε 4-6 εβδομάδες. Ανάλογα με την ένδειξη μπορούν να εφαρμοστούν συνολικά 3-4 συνεδρίες κάθε 4 εβδομάδες.
Εάν αντιμετωπίζετε λοιπόν τριχόπτωση κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στα δερματολογικά ιατρεία της Beauty med!